AYURVEDA

AYURVEDA INLEIDING

Een sleutel in de klassiek wetenschappelijke onderbouwing van Ayurveda zijn de vijf elementen: ether/ruimte, lucht, vuur, water en aarde. Deze elementen zie je in diverse culturen terugkomen; ze spelen overal en altijd een rol. Ayurveda heeft zich uitermate verfijnd en gespecialiseerd in het op een praktische wijze toepassen van deze sleutelprincipes in het dagelijkse leven waarmee iedereen voortdurend te maken heeft. Met name wat betreft voeding, geneesmiddelen en remedies, en leefstijl.

In Ayurveda wordt ervan uitgegaan dat voeding en leefstijl de beste geneesmiddelen en remedies zijn, aangezien we worden of zijn wat we consumeren en wat we denken en doen. Alles wat we consumeren bestaat uit de vijf elementen ether, lucht, vuur, water en aarde. Die vijf elementen weerspiegelen zich op een dynamische en functionele manier in de drie energetische principes Vata, Pitta en Kapha, de drie Dosha’s. Voor het behandelen van ziekten en aandoeningen gebruikt Ayurveda de vijf elementen en de drie Dosha’s. Altijd weer vertegenwoordigd in voeding, leefstijl en kruiden, maar ook moderne geneeskunde en bijvoorbeeld chirurgie kunnen op die basis worden ingezet. Het uiteindelijke doel is het weer in balans brengen van de natuurlijke harmonie en de kunst bestaat uit het kiezen en gebruiken van de juiste middelen daartoe.

AYURVEDA EN EEN OPTIMALE WEERSTAND!

Deze tijden van grote veranderingen en onzekerheid, vraagt extra aandacht van je geest en lichaam. Om in balans te blijven is een goed functionerend immuunsysteem dan ook van groot belang. Je spijsvertering heeft daarbij een cruciale rol. Je darmen zorgen niet alleen voor de vertering van voedsel en het afvoeren van afvalstoffen, ze zijn ook van invloed op je gedrag en stemming en het herstelvermogen. Ayurveda heeft de wijsheid en kennis en geeft praktische handvatten om je weerstand te verhogen.

Ayurveda is een traditionele medische wetenschap uit India, die al duizenden jaren wordt gebruikt als preventieve gezondheidszorg. Dit systeem richt zich niet alleen op de balans tussen de mentale en fysieke gesteldheid van de mens, maar wordt ook specifiek toegepast om de gezondheid te herstellen bij ziekte. Ayurveda pakt het probleem aan bij de oorzaak en behandelt de gehele persoon. In toenemende mate wordt Ayurveda toegepast en gebruikt in de moderne westerse wereld en werkt uitstekend als aanvulling op de reguliere gezondheidszorg.

Zoals de natuur een cyclus kent van wisselende seizoenen, zo kent ieder mens gedurende zijn leven zijn persoonlijke cycli en fasen die invloed hebben op lichaam, geest en welzijn. Voeding en leefstijl is een van de belangrijkste pijlers van onze gezondheid. Het aantal mensen dat met hun voeding en leefstijl onbewust en zeker ongewild klachten in stand houdt of verergert is groot. Voeding, beweging, ontspanning en vooral een goede nachtrust vormen de basis van onze gezondheid.

Dosha Ayurvedische Praktijk zet hiervoor VoedingLeefstijlCoaching en Massage in.

WHO

Ayurveda is in 1977 door de WHO (World Health Organisation) officieel als een wetenschappenlijk onderbouwd geneeskundig systeem erkend, met de opmerking dat deze vaak oplossingen biedt daar waar de westerse geneeskunde stopt.

DE DOSHA’S

Dosha betekent letterlijk “dat wat beweegt en snel uit evenwicht is”.

Een dosha is een combinatie van de vijf elementen (ether/ruimte, lucht, vuur, water en aarde)

Deze vijf elementen kunnen terug gebracht worden tot drie dosha’s:
Vata bestaat uit de elementen ether en lucht. De kracht van Vata is beweging en communicatie.
Pitta bestaat uit vuur en een klein beetje water. De kracht van Pitta is metabolisme en transformatie.
Kapha bestaat uit water en aarde. De kracht van kapha is voeding, groei en stabiliteit.

Als mens word je geboren met je eigen unieke samenstelling van de drie dosha’s Vata, Pitta en Kapha. Je eigen individuele geboorte constitutie.

Je kan bijvoorbeeld Pitta zijn met een klein beetje Vata of andersom. Kapha met een beetje Pitta of anders om. Er zijn tien hoofdcombinaties. Deze combinaties worden ‘geboorte-constitutie’ genoemd.
Een ideale dosha-combinatie bestaat niet. Iedere verhouding is mogelijk en even goed.

Veel factoren hebben invloed op de dosha’s en kunnen deze uit balans brengen. Stress, een ongezond voedingspatroon, het weer, gespannen familie- of werkverhoudingen enz. . Deze disbalans kan leiden tot verschillende vage klachten, aandoeningen en uiteindelijk tot ziekten.

WELK TYPE BEN JIJ

Wanneer je weet wat je aangeboren lichamelijke gesteldheid (constitutie) is, gaat er een ayurvedische wereld voor je open! Je kan veel klachten voorkomen. Zeker op latere leeftijd wanneer je een leefstijl en voedingspatroon hebt die je constitutie in balans houdt.  Inzicht in je eigen constitutie-type is daarom belangrijk, omdat je daarmee grip op je gezondheid krijgt. Ook leer je jezelf en signalen die je lichaam afgeeft beter te begrijpen.

VATA

PITTA

KAPHA