AYURVEDA

AYURVEDA INLEIDING

Een sleutel in de klassiek wetenschappelijke onderbouwing van Ayurveda zijn de vijf elementen: ether/ruimte, lucht, vuur, water en aarde. Deze elementen zie je in diverse culturen terugkomen; ze spelen overal en altijd een rol. Ayurveda heeft zich uitermate verfijnd en gespecialiseerd in het op een praktische wijze toepassen van deze sleutelprincipes in het dagelijkse leven waarmee iedereen voortdurend te maken heeft. Met name wat betreft voeding, geneesmiddelen en remedies, en leefstijl.

In Ayurveda wordt ervan uitgegaan dat voeding en leefstijl de beste geneesmiddelen en remedies zijn, aangezien we worden of zijn wat we consumeren en wat we denken en doen. Alles wat we consumeren bestaat uit de vijf elementen ether, lucht, vuur, water en aarde. Die vijf elementen weerspiegelen zich op een dynamische en functionele manier in de drie energetische principes Vata, Pitta en Kapha, de drie Dosha’s. Voor het behandelen van ziekten en aandoeningen gebruikt Ayurveda de vijf elementen en de drie Dosha’s. Altijd weer vertegenwoordigd in voeding, leefstijl en kruiden, maar ook moderne geneeskunde en bijvoorbeeld chirurgie kunnen op die basis worden ingezet. Het uiteindelijke doel is het weer in balans brengen van de natuurlijke harmonie en de kunst bestaat uit het kiezen en gebruiken van de juiste middelen daartoe.

LEER JE ZELF KENNEN DOOR MIDDEL VAN AYURVEDA

Ayurveda is een levenswijze met één simpel doel, namelijk: gelukkig zijn! Het is een eeuwenoude gezondheidsleer, oorspronkelijk uit India, en gebaseerd op universele beginselen van de natuur. Zoals de natuur een cyclus kent van wisselende seizoenen, zo kent ieder mens gedurende zijn leven zijn persoonlijke cycli en fasen die invloed hebben op lichaam, geest en welzijn. Het lichaam geeft aan wanneer het in balans is of iets tekort komt.

Ayurveda geeft handvatten voor het behandelen van chronische ziekten en werkt uitstekend als aanvulling op de reguliere gezondheidszorg én werkt ook vooral preventief. Zij legt daarbij nadruk op het versterken van het zelfherstellend vermogen en op de balans tussen de mentale en fysieke gesteldheid van de mens.

Voeding en leefstijl is een van de belangrijkste pijlers van onze gezondheid. Het aantal mensen dat met hun voeding en leefstijl onbewust en zeker ongewild klachten in stand houdt of verergert is groot. Voeding, beweging en ontspanning vormen de basis van onze gezondheid. Dosha Ayurvedische Praktijk zet hiervoor VoedingLeefstijlCoaching en Massage in.

WHO

Ayurveda is in 1977 door de WHO (World Health Organisation) officieel als een wetenschappenlijk onderbouwd geneeskundig systeem erkend, met de opmerking dat deze vaak oplossingen biedt daar waar de westerse geneeskunde stopt.

Dosha Ayurvedische Praktijk Amersfoort organiseert onder de naam FOODMAPPING.NL workshops volgens de principes van Ayurveda en Permacultuur.

DE DOSHA’S

Dosha betekent letterlijk “dat wat beweegt en snel uit evenwicht is”.

Een dosha is een combinatie van de vijf elementen (ether/ruimte, lucht, vuur, water en aarde)

Deze vijf elementen kunnen terug gebracht worden tot drie dosha’s:
Vata bestaat uit de elementen ether en lucht. De kracht van Vata is beweging en communicatie.
Pitta bestaat uit vuur en een klein beetje water. De kracht van Pitta is metabolisme en transformatie.
Kapha bestaat uit water en aarde. De kracht van kapha is voeding, groei en stabiliteit.

Als mens word je geboren met je eigen unieke samenstelling van de drie dosha’s Vata, Pitta en Kapha. Je eigen individuele geboorte constitutie.

Je kan bijvoorbeeld Pitta zijn met een klein beetje Vata of andersom. Kapha met een beetje Pitta of anders om. Er zijn tien hoofdcombinaties. Deze combinaties worden ‘geboorte-constitutie’ genoemd.
Een ideale dosha-combinatie bestaat niet. Iedere verhouding is mogelijk en even goed.

Veel factoren hebben invloed op de dosha’s en kunnen deze uit balans brengen. Stress, een ongezond voedingspatroon, het weer, gespannen familie- of werkverhoudingen enz. . Deze disbalans kan leiden tot verschillende vage klachten, aandoeningen en uiteindelijk tot ziekten.

WELK TYPE BEN JIJ

Wanneer je weet wat je aangeboren lichamelijke gesteldheid (constitutie) is, gaat er een ayurvedische wereld voor je open! Je kan veel klachten voorkomen. Zeker op latere leeftijd wanneer je een leefstijl en voedingspatroon hebt die je constitutie in balans houdt.  Inzicht in je eigen constitutie-type is daarom belangrijk, omdat je daarmee grip op je gezondheid krijgt. Ook leer je jezelf en signalen die je lichaam afgeeft beter te begrijpen.

VATA

PITTA

KAPHA