AYURVEDA EN DE LENTE

AYURVEDA EN DE LENTE

De Lente, het jaargetijde van groei en bloei!
De aarde warmt zich langzaam op aan de eerste stralen van de voorjaarszon, knopjes verschijnen weer aan de planten en bomen en bloemen komen massaal tot bloei. Insecten kruipen uit alle hoeken en gaten tevoorschijn en de vogels zijn druk in de weer met het bouwen van hun nestjes.
Voor de meeste mensen betreft de komst van de lente een heerlijke tijd van het jaar, een tijd om naar uit te kijken na de koude winter maanden. Maar helaas geldt dit niet voor iedereen.

Dit proces van opwarming en ontpopping lijkt in de natuur heel gemakkelijk te gaan, maar voor ons mensen blijkt dit proces vaak nog knap lastig. De komst van de lente komt vaak in hand met allerlei voorjaarskwaaltjes zoals moeheid en het opspelen van allergische klachten. Vaak voelen we ons juist in het begin van de lente moe, traag en zwaar…

‘Wat is hier aan de hand?’
Een gevoel van welbehagen ontstaat volgens Ayurveda het meest, als we in harmonie met de seizoenen leven. Om dit goed te kunnen begrijpen is een goed begrip van de Kapha dosha belangrijk. Er worden in de Ayurveda drie belangrijke dosha’s onderscheiden: Vata, Pitta, en Kapha.

De Kapha dosha zorgt voor de aarde-water kwaliteit in het lichaam. Deze twee elementen zorgen voor de smering van de gewrichten, de slijmvliezen in alle weefsels in het lichaam en vooral de longen, sinussen en de maag. Daarnaast bepaalt de Kapha dosha ook de grootte, kracht en soepelheid van onze spieren.

Wanneer deze Kapha dosha in balans is, voel je je stabiel, sterk en veerkrachtig. Is deze uit balans, dan voel je, je waarschijnlijk zwaar, moe en mentaal niet helemaal helder of zelfs depressief. Je kunt ook meer slijm ervaren in de sinussen, neus- en keelholten en longen. Ook gewichtstoename behoort hiertoe, vocht vast houden of een zwaar gevoel in de ledematen.

Misschien herken je deze klachten, wanneer je eigen constitutie meer een Kapha type is. Maar ook wanneer je niet een uitgesproken Kapha type bent, kun je dergelijke klachten in de lente ervaren. Het is speciaal belangrijk om Kapha te balanceren in de lente omdat Kapha (aarde-water) toeneemt in de winter en de lente.

In de winter wordt het kouder en natter. Je blijft dan liever binnen en je lichaam heeft meer slaap en warm voedsel nodig. In de lente is het noodzakelijk dat je deze ‘warme Kapha jas’ op een soepele manier weer kwijt raakt. Anders gaan de slijmvliezen in het lichaam dichtslibben en voel je, je – juist in de overgang van de winter naar lente – zwaar en slaperig in plaats van fris, wakker en soepel. Allergieën kunnen de kop op steken en je voelt je dan misschien wel vermoeider dan voorheen, terwijl buiten het zonnetje schijnt.

Het Ayurvedische advies voor de lente is een DETOX te plannen. Of probeer een routine te ontwikkelen. Die je helpt soepel en geleidelijk de zware Kapha tendensen kwijt te raken. Je weer licht en helder te maken, zonder de stabiele kwaliteiten van Kapha te verliezen. Hiervoor is het fijn om licht en stimulerend voedsel te eten en bovenal fysiek in beweging te komen. Een persoonlijk advies nodig? Maak een afspraak

Tips voor de lente
Maak ruimte! Niet voor niets is er in het voorjaar de gewoonte om je huis schoon te maken – de voorjaarsschoonmaak. Dit geeft niet alleen ruimte en frisheid in je huis maar zeker ook in je geest! Gooi overbodige rommel weg, richt je huis in op een manier dat de energie vrij kan stromen door je huis. Vastu Shastra, de Vedische leer over wonen, kan hierover veel tips geven.

Richt je tijdens het opruimen en poetsen niet alleen op schone ramen en vloeren maar ook op onopgeloste zaken en situaties in je geest. Zijn er nog projecten die je moet afmaken? Doe het dan nu en wacht er niet te lang mee.

Ademhaling
Verdiep je in ademhalingsoefeningen – Pranayame –  en integreer een ademhalingsoefening in je dagelijkse routine.

Activeer je spijsvertering
In de lente is het erg belangrijk om licht verteerbaar voedsel te eten en de spijsverteringskracht te versterken. Zorg voor een goed spijsverteringsvuur door stimulerende kruiden aan je eten toe te voegen. Drink elke ochtend een glas warm water (eventueel met citroensap) en neem een stukje verse gember voor elke maaltijd. Voor mensen die meer Pitta kwaliteiten in zich hebben moeten wat voorzichtiger zijn met gember en citroensap!

Eet lichter
Maak lichte en kleurige maaltijden, de tijd van zware stampotten is nu voorbij. Gebruik ook hier stimulerende en verwarmende kruiden zoals peper en gember.

Huid
Scrub of Masseer je huid met een ruwe zijden handschoen of borstel. Zo verwijder je dode huidcellen en stimuleer je de bloedsomloop en lymfevaten. Daarna je huid masseren met een verkwikkende olie. 
Neem af en toe een Ayurvedische massage. De Essentie van een Ayurvedische massage is ontspanning en het bevorderen van natuurlijke zuiveringsprocessen van het lichaam. Hierdoor worden verstoringen opgeheven en het immuunsysteem beschermd en versterkt.

Kuren
Speciaal de lente is een bijzonder geschikte tijd om een ayurvedische reinigingsbehandeling te doen. Reinig je lichaam en geest tijdens een inspirerende Ayurvedische vakantie. Weg uit het drukke leven van alle dag. Alle tijd om te doen en te ontdekken wat voor jou echt belangrijk is! Gewoon een weekje rusten, ontgiften en behandelingen ondergaan die je helpen in balans te komen en je immuunsysteem versterken.

Ga naar buiten de natuur in
Ervaar de lente aan den lijve door buiten te gaan bewegen, wandelen en genieten.

Bovenal…. Neem het gemakkelijk! Ook deze adviezen moeten geen zware opgave worden waaraan je moet gaan voldoen. Kies er een paar tips uit die voor jou gemakkelijk te volgen zijn op een plezierige manier.