AYURVEDA en LEEFWIJZE

AYURVEDA en LEEFWIJZE

Herken je dit?

Je zit niet lekker in je vel, je kunt je moeilijk ontspannen. Je ervaart onrust en druk en zit te veel in je hoofd. Je voelt je niet fit, hebt last van vage klachten en slaapt slecht. Alles gaat langs je heen.
Ayurveda kan je helpen om daar verandering in te brengen.

Leefpatroon

Vaak zijn we te ver afgedwaald van ons natuurlijke activiteiten en persoonlijke ritme. In de 24-uurs-economie, die veel stress veroorzaakt, eten en slapen we onregelmatiger, doen we maar matig aan lichaamsbeweging en zijn we voortdurend bereikbaar per telefoon en mail. Al deze invloeden brengen ons makkelijk uit ons evenwicht. Ze verstoren onze spijsvertering. Dat leidt tot een ophoping van afvalstoffen en tot blokkades in het lichaam, die ons op den duur ziek maken.

Leefwijze

Leefwijze neemt binnen de traditionele Ayurveda een belangrijke plaats in. In veel gevallen is het hervinden van de balans binnen onze levensstijl één van de  belangrijkste remedies. Daarna volgt voeding en pas daarna medicatie en andere behandelmethoden.
Omdat wij onderdeel uitmaken van de natuur en onze omgeving, maakt Ayurveda zoveel mogelijk gebruik van de seizoenen. Zo kunnen wij onszelf in samenwerking met onze natuurlijk omgeving helpen bij het herstel van de balans.

Ayurveda kijkt hierbij naar alle facetten van het leven:
• beroep
• gezinssamenstelling
• leefomgeving
• mate van beweging
• persoonlijke ontwikkeling en ambities
• voeding
• vrijetijdsbesteding

Alles is met elkaar verbonden en beïnvloedt elkaar. Ayurveda gaat vanuit dit perspectief uit van een eigen gezondheidssysteem. Zoals bij iedere constitutie de juiste en geëigende voeding hoort, hoort bij iedere constitutie ook een passende leefwijze.
In het leven van alledag ontwikkelen we leefpatronen en gewoontes die niet altijd aansluiten bij onze unieke constitutie. Dit kan klachten veroorzaken. Door het bewustzijn te vergroten over het eigen handelen en kennis te krijgen over de Ayurvedische principes krijg je inzicht in de relatie tussen bepaalde gewoontes en je klachten. Zo wordt het makkelijker de juiste veranderingen in je leefwijze en voedingspatroon aan te brengen. Hierdoor ontstaat een grotere kwaliteit van leven en welzijn.

Alles is met elkaar verbonden en beïnvloed elkaar