AYURVEDA en VOEDING

AYURVEDA en VOEDING

Voedingspatroon

Ayurvedische voedingsleer gaat uit van de wisselwerking tussen voeding, het individu en de invloed van de seizoenen. Dagelijks zijn mensen met voeding bezig. Het is één van de eerste basis behoeften. Minder bekend is de invloed die ons voedingspatroon heeft op ons dagelijks functioneren. De epidemie van chronische ziekten – vetzucht, suikerziekte, hart en vaataandoeningen, reumatische klachten, alzheimer en verschillende vormen van kanker – is op het moderne voedings- en leefpatroon terug te voeren. Met het moderne voedingspatroon wordt bedoeld, voedsel dat voor 80% is bewerkt met veel toevoegingen zoals: suiker, zout, witte bloem, verkeerde vetten en veel synthetische stoffen.

Spijsvertering

Een gezonde voeding wordt in de Ayurveda als een belangrijk en dagelijks medicijn beschouwd, zowel ter preventie, als ter genezing van allerlei aandoeningen. Voor een goede gezondheid is een goed werkende spijsvertering essentieel. Wanneer de spijsvertering niet optimaal is ontstaat er een teveel aan afvalstoffen. Deze afvalstoffen verstoren de opname en afbraak van voeding en zo kunnen ziekten ontstaan. Een teveel aan afvalstoffen in het lichaam uit zich in verschillende symptomen en klachten.