AYURVEDA en VOEDING

AYURVEDA en VOEDING

eet niet wat je ziet, maar zie wat je eet

Voeding

Omdat Ayurveda gelooft dat alle ziekten beginnen in het spijsverteringskanaal, is voedsel je eerste medicijn. Door gezonde voeding te eten dat ideaal is voor je lichaam, ervaar je een optimale gezondheid.

Ayurvedische voedingsleer gaat uit van de wisselwerking tussen voeding, het individu en de invloed van de seizoenen. Voeding is één van de eerste basis behoeften. Minder bekend is de invloed van voeding op ons dagelijks functioneren. De epidemie van chronische ziekten – vetzucht, suikerziekte, hart en vaataandoeningen, reumatische klachten, alzheimer en verschillende vormen van kanker – is op het moderne voedings- en leefpatroon terug te voeren. 

Spijsvertering

Een gezonde voeding wordt in de Ayurveda als een belangrijk en dagelijks medicijn beschouwd, zowel ter preventie, als ter genezing van allerlei aandoeningen. Voor een goede gezondheid is een goed werkende spijsvertering essentieel. Wanneer de spijsvertering niet optimaal is ontstaat er een teveel aan afvalstoffen. Deze afvalstoffen verstoren de opname en afbraak van voeding en zo kunnen ziekten ontstaan. Een teveel aan afvalstoffen in het lichaam uit zich in verschillende symptomen en klachten. 

‘Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding’ Hippocrates