DOSHA’S

DE DOSHA’S

Dosha betekent letterlijk ‘dat wat beweegt en snel uit evenwicht is’.

Ayurveda gaat uit van drie dosha’s. Elke dosha bestaat uit een combinatie van de vijf elementen: ether/ruimte, lucht, vuur, water en aarde.

Vata bestaat uit de elementen ether en lucht. De kracht van Vata is beweging en communicatie.
Pitta bestaat uit vuur en een klein beetje water. De kracht van Pitta is metabolisme en transformatie.
Kapha bestaat uit water en aarde. De kracht van kapha is voeding, groei en stabiliteit.

Als mens word je geboren met je eigen unieke samenstelling van de drie dosha’s. Je eigen individuele geboorte-constitutie.
Wanneer je weet wat je aangeboren lichamelijke gesteldheid (constitutie) is, gaat er een Ayurvedische wereld voor je open!
Inzicht in je eigen constitutie is belangrijk. Je leert jezelf en signalen die je lichaam afgeeft beter te begrijpen en kunt hiermee veel klachten voorkomen.

Er zijn tien hoofdcombinaties. Je kunt bijvoorbeeld Pitta zijn met een klein beetje Vata of andersom, Kapha met een beetje Pitta of andersom. Deze combinaties worden ‘geboorte-constitutie’ genoemd. De ideale dosha-combinatie bestaat niet. Iedere verhouding is mogelijk en even goed.

Stress, een ongezond voedingspatroon, slecht slapen, het weer, gespannen familie- of werkverhoudingen zijn onder meer factoren die de dosha’s beïnvloeden en uit balans kunnen brengen. Deze disbalans kan leiden tot verschillende vage klachten, aandoeningen en uiteindelijk tot ziekten.

VATA
VATA
PITTA
PITTA
KAPHA
KAPHA

DE DOSHA’S EN EN DE SEIZOENEN

Alle drie dosha’s, Vata, Pitta en Kapha hebben een  relatie met de verschillende seizoenen en zijn in bepaalde periodes van het jaar meer of minder in hun kracht. Het is belangrijk leefstijl en voeding af te stemmen op de seizoenen en hun overheersende dosha’s

LENTE
LENTE
ZOMER
ZOMER
HERFST
HERFST
Ayurveda-en-de-Winter
WINTER