KAPHA

KAPHA

Heeft betrekking op de elementen water en aarde. De kracht van Kapha is stabiliteit. Kapha is verantwoordelijk voor groei, smering en bescherming. Het smeert de gewrichten, hydrateert de huid en onderhoudt het immuunsysteem. Het zorgt voor de lichaamsweefsels en geeft het lichaam stabiliteit door middel van de botten. Kapha is verbinding.

LICHAMELIJKE KENMERKEN

Over het algemeen is een Kapha-type stevig gebouwd, heeft een sterk gestel en een goed uithoudingsvermogen. Overgewicht is vaak een probleem, want door een trage spijsvertering en stofwisseling vliegen de kilo’s bij een verkeerd eetpatroon er snel aan. De voedingstoffen uit een maaltijd worden goed door het lichaam opgenomen. Zij kunnen makkelijk een maaltijd overslaan. Te veel van de smaken zoet, zout en zuur brengen Kapha-types uit balans. Zij zijn gebaat bij lichte, warme maaltijden met verwarmende kruiden. De smaken scherp, bitter en wrang  brengen Kapha in balans. Kapha-kwalen zijn onder andere verkoudheid, bronchitis, allergie, oedeem, een hoog cholesterol en een vette huid.

GEESTELIJKE KENMERKEN

Een Kapha-type is van nature een stabiele, rustgevende persoonlijkheid. Ze zijn stressbestendig, geduldig, zorgzaam en liefdevol en vol vertrouwen. Zij bieden hun vrienden een oprecht luisterend oor en staan altijd voor iedereen klaar. Ook in materiële zin zijn ze vrijgevig.
Zij nemen nieuwe informatie langzaam op, maar hebben daarentegen een goed lange-termijn-geheugen.

Kapha-types hebben de neiging vast te houden, zowel fysiek als mentaal. Een Kapha-type uit balans wordt lui, slaapt te veel, komt moeilijk in beweging en zoekt troost in voedsel.

Meer over de overige dosha’s

Een uitdaging voor een Kapa-type is loslaten en in beweging blijven