PITTA

PITTA

Heeft betrekking op de elementen vuur en een klein beetje water. De kracht van Pitta is metabolisme en transformatie. Pitta is verantwoordelijk voor  de processen van de spijsvertering en stofwisseling, voor de hormoonhuishouding, de regeling van lichaamstemperatuur. 

LICHAMELIJKE KENMERKEN 

Over het algemeen heeft een Pitta-type een goed geproportioneerde bouw, een gemiddeld gewicht en uithoudingsvermogen. Door een goede spijsvertering van de Pitta heeft dit type meestal een prima gezondheid en veel energie. Een Pitta is gek op eten en heeft een opvallend sterke spijsvertering. Daardoor hebben ze snel weer trek. Zij hebben niet snel last van overgewicht. Dit kan veranderen na de veertigste verjaardag. Dit vurige type moet ondanks zijn sterke spijsvertering wel op zijn voeding letten. Vooral te veel van de smaken zout, zuur en scherp kan een Pitta-type letterlijk en figuurlijk in vuur en vlam zetten. Zij kunnen moeilijk een maaltijd overslaan, worden dan snel prikkelbaar en geagiteerd. De smaken zoet, bitter en wrang kunnen de Pitta weer in balans brengen zijn goed voor Pitta. Pitta kwalen zijn onder anderen ontstekingen, acne, brandend maagzuur, maagzweer, migraine en hormoonschommelingen.

GEESTELIJKE KENMERKEN 

Een Pitta-type is van nature een sterke gedreven persoonlijkheid. Ze zijn ondernemend, doelgericht en houden van uitdagingen. Ze zijn competitief, gepassioneerd, charmant en hebben meestal geen gebrek aan zelfvertrouwen. Door hun moedige en besluitvaardige karakter gaan ze recht op hun doel af en laten zich niet snel van de wijs brengen. Vaak hebben Pitta-types een goed analytisch vermogen en een scherpe snelle intelligentie. In hun werk zijn ze meestal heel succesvol.

Een Pitta-type kan moeilijk afremmen en gaat maar door en loopt het risico dan mentaal en lichamelijk op te branden,  met als gevolg een burn-out

Meer over de overige dosha’s

Een uitdaging voor een Pitta-type is balans zien te vinden tussen inspanning en ontspanning