VATA

VATA

Heeft betrekking op de elementen ether en lucht. Vata is verantwoordelijk voor de motoriek van het menselijk lichaam, de bloedsomloop, de ademhaling en het zenuwstelsel. De energie van Vata is vitaliteit, enthousiasme en levenslust. Een Vata-type toont veel initiatieven. Vata is het meest gevoelig van alle dosha’s, zowel lichamelijk als geestelijk.

LICHAMELIJKE KENMERKEN

Over het algemeen heeft een Vata type een elegante, lichte bouw. Ze kunnen zowel lang als kort van stuk zijn. Zij hebben een wisselende spijsvertering en zijn eerder te licht dan te zwaar van gewicht. De ene dag kunnen ze veel eten, de volgende dag bijna niets. Ze zijn beweeglijk en snel. Aan het eind van de dag is deze dosha vaak uitgeput. Met regelmaat eten is belangrijk voor een Vata. Goed voedsel is bij voorkeur warm, vochtig en rijk aan natuurlijke oliën. De smaken zoet, zuur en zout brengen de Vata meer in balans. Vata kwalen zijn onder andere slapeloosheid, constipatie, een droge huid, angststoornissen, stress, verslavingen en artritis.

GEESTELIJKE KENMERKEN

Een Vata type houdt van opwinding en verandering en wisselt makkelijk van gedachten. Ze zijn vaak creatief, enthousiast, idealistisch en wispelturig. Ze kunnen druk zijn en praten en lachen veel. Ze zijn in staat veel dingen tegelijk te doen, maar maken het vaak niet af. Ze  kunnen snel iets in zich opnemen, maar vergeten ook weer snel. Mentale en fysieke energie komt in golven. Onder druk ervaart het Vata-type snel stress of angstgevoelens.

Lichte vormen van beweging als ontspannende vormen van yoga, wandelen, dansen en fietsen zijn meer dan voldoende om de gezondheid op peil te houden. Regelmatig een massage met een verwarmende olie is zeer heilzaam voor Vata-types.

Meer over de overige dosha’s

Een uitdaging voor een Vata-type is goed voor zichzelf zorgen met voldoende rust en regelmaat!